Personalizare vs. Individualizare: O noua provocare pentru marketing

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

McDonald’s a anuntat achizitia companiei de inteligenta artificiala Dynamic Yield, in luna mai. Tranzactia a fost de 300 de milioane de dolari. De cateva decenii McDonald’s s-a ferit de a face achizitii noi. Insa, achizitia acesei companii bazata pune bazele unei noi ere in marketing. Iar McDonald’s stie sa faca marketing.

Tehnologia Dynamic Yield va permite companiei McDonald’s sa-si personalizeze afisarea meniului pe baza unor variabile cum ar fi vremea si timpul zilei – milshake-uri vara sau McMuffins inainte de ora 11:00.

Sistemul va evalua, de asemenea, traficul din restaurante si cand bucataria este utilizata la capacitate maxima. Va oferi solutii pentru a putea reusi sa sporeasca productivitatea pe termen lung. Lantul de fast-food, care deserveste aproximativ 68 de milioane de clienti in fiecare zi, cu aproape 38.000 de magazine, intentioneaza sa lanseze tehnologia in locatiile sale din Statele Unite in acest an – inainte de a o extinde la nivel global. McDonald’s intentioneaza, de asemenea, sa-l introduca in restaurante si pe telefoane mobile.

Achizitia este, de asemenea, semnificativa din punct de vedere strategic, intrucat McDonald’s se transforma in utilizator de Big Data pentru a castiga un avantaj fata de rivali in afacerea fast-food. Extrem de competitiva in ultimele decenii. In cazul in care comerciantii cu amanuntul digital pot utiliza tehnologia de personalizare pentru recomandarile de alimentare, de ce McDonald’s nu ar trebui sa o foloseasca pentru a simplifica si influenta optiunile clientilor?

Personalizare si Individualizare: Diferenta fundamentala in marketing

Personalizarea se bazeaza pe vechea metoda de segmentare – companiile isi caracterizeaza clientii in sabloane mari si reprezentative.

Cu toate acestea, exista o problema cu personalizarea – nu se vorbeste cu persoana!

In era engagementului, brandurile trebuie sa interactioneze cu clientii lor in timp real. Aceste conversatii trebuie sa fie personale, relevante din punct de vedere contextual si sa construiasca atat valoare, cat si incredere. Pentru aceasta trebuie sa mergem dincolo de personalizare, ridicand jocul nostru pentru a realiza individualizarea .

Ele pot parea similare, insa personalizarea si individualizarea sunt in mod fundamental doua concepte diferite. Cum asa? Cel mai important, individualizarea necesita o schimbare fundamentala in gandire. Cu un set de personalizare, brandurile vad clientii ca tinte, pentru a fi identificati si vizati cu cea mai buna precizie disponibila.

Cu o mentalitate de individualizare, brandurile inteleg ca doar clientii se afla in centrul afacerii lor si vad fiecare client ca un individ unic si un partener egal intr-un proces credibil de creare a valorii cu marca. Acesta este un mod de gandire foarte diferit – dar este esential pentru intelegerea dinamicii economiei digitale.

Individualizarea este succesorul natural al personalizarii, in era informatiilor si a datelor si este din ce in ce mai solicitat. O abordare de o singura marime pur si simplu nu se spala cu consumatorul digital conectat astazi.

Pentru a ajunge la bord cu o abordare de individualizare, companiile trebuie sa creeze premisele. Individualizarea necesita capacitati de personalizare, dar trebuie sa mergem mult mai adanc pentru a descoperi ceva mai valoros. In contextul McDonald’s, in cazul in care personalizarea ofera o cafea redusa, individualizarea ii aminteste lui McDonald’s ca ultima data cartofii prajiti au fost reci si sistemul ii ofera o portie gratuita din partea casei.

O dieta echilibrata: randamentul McDonald’s dinamic pentru un marketing eficient

Achizitia Dynamic Yield de catre McDonald’s este o miscare indrazneata, insa asteptata de lantul de fast-food. Aceasta reprezinta o umbrire a canalelor digitale si reale, creand o abordare uniforma de vanzari, servicii si marketing care ofera clientului o experienta integrata.

McDonald’s, operand perand la scara mare , ofera un mare potential de a obtine o intelegere semnificativa din datele pe care le primesc de la clientii sai la punctul de vanzare.

Cu toate acestea, o problema pe care o companie ca McDonald’s trebuie sa o depaseasca este faptul ca clientii nu se identifica pana cand nu platesc cu un telefon, carte sau aplicatie. Acesta este un factor crucial, deoarece canalele digitale isi pot identifica clientii si pot prezenta recomandari sau actiuni personalizate inainte de momentul cumpararii. Aceasta inseamna ca meniurile oferite clientilor de la McDonald’s nu se bazeaza pe preferintele personale ale clientilor sau pe istoricul achizitiilor.

Directorul McDonald’s, Steve Eastbrook, este prea constient de acest lucru, iar rentabilitatea reala a investitiei companiei sale in Dynamic Yield va fi in continuare in linie. El a afirmat faptul ca, daca clientii McDonald sunt dispusi sa se identifice in viitor, inainte de punctul de vanzare, atunci lantul de restaurante poate apela la preferatele lor. El a explicat, de asemenea, ca societatea sa nu a avut niciodata probleme cu lipsa de date.

Momentan, achizitia este abia la inceput, iar punerea in practica a obiectivelor va fi destul de interesanta. Daca McDonald’s va reusi sa foloseasca cu succes datele obtinute de la clienti, va porni cu siguranta o noua era in marketing: individualizarea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *