Sfaturi campanii google Ads

12 SEMNE CLARE ca trebuie sa reganditi campaniile de cautare Google Ads

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Rulati campanii de cautare platite, dar va intrebati daca aveti strategia potrivita?

Iata cateva semne pentru a avea verifica daca campania ta curenta de Google Ads ar trebui schimbata.

1. Nu consumati bugetul lunar

Aveti un buget de 5.000 de lei pe luna de cheltuit, dar nu va apropiati nici pe aproape. Nu vorbesc despre o eroare sezoniera de o luna. S-ar putea sa existe mai multe motive pentru care nu consumati bugetul, inclusiv:

 • Lista de cuvinte cheie este redusa
 • Targetarea e prea specifica sau este gresita
 • Anunturile nu sunt afisate din cauza unui scor slab al calitatii reclamelor, competitiei ridicate sau alte probleme
 • Pur si simplu nu sunt suficiente cereri de cautare. Cautarea nu va ajuta sa construiti cerere; va ajuta pur si simplu sa raspundeti la aceasta. In acest caz, aveti nevoie de campanii de informare pentru a va alimenta campaniile de cautare.

2. Licitati cuvinte cheie de brand, pentru ca nu realizati conversii din alte surse

Campania de cautare platita este atat de limitata, ca voi sau agentia ati redus lista de cuvinte cheie doar la termeni de marca sau brand, deoarece totul pare doar o risipa de bani.

In acest sens, este posibil ca termenii non-brand (dar relevanti) sunt prea costisitori pentru a justifica costul unui clic, dar nu genereaza conversii. Daca este cazul, iata cateva motive potentiale care trebuie examinate:

 • Nu intelegeti pe deplin intentia utilizatorului in privinta interogarilor non-brand. Care este intentia celui care cauta si cum raspunzi cererii lui?
 • Asteptati acelasi rezultat din termeni de marca si non-marca.
 • S-ar putea sa trimiteti fiecare anunt de cautare platita la pagina de pornire a site-ului
 • S-ar putea sa aveti probleme fundamentale cu modul in care este sunt facute setarile contului. Poate ca ati setat totul la potrivire ampla sau lista cuvintelor cheie negative este incompleta.
 • Exista si alte posibilitati, dar incepeti verificarea cu cele de mai sus

3. Refuzi sa cumperi termeni de brand pentru ca deja esti primul pe cautarile organice

Acest argument este foarte slab si foarte multi nu isi dau seama cat gresesc cand nu aloca buget pentru cautarile de brand. Iata cateva motive pentru care ar trebui sa iei in considerare sa cumperi termeni de brand:

 • Puteti clasa # 1 organic pentru brandul, dar aceasta listaare ar putea fi cu mult mai mica decat in cazul unei cautari de pe desktop si dupa derularea a 3-4 pozitii pe un dispozitiv mobil s-ar putea sa nu mai apareti acolo
 • Nimic nu opreste un competitor sa liciteze cu numele brandului tau. Ii puteti impiedica sa utilizeze numele de marca comerciala in corpul unui anunt, insa acestia pot licita si oferi o alternativa.
 • Doresti mai degraba mai mult control asupra paginii cu rezultatele cautarii sau mai putin? Tu alegi.
 • Aveti o capacitate mai mare de a oferi optiuni persoanei care va cauta brandul sub forma de extensii, destinatii specifice unei pagini de destinatie, informatii de contact etc.

4. Aveti aceleasi asteptari de la toate cuvintele cheie pentru care licitati

Daca aveti aceleasi asteptari de la toate cuvintele cheie sau campaniile, veti esua din start. Pur si simplu nu functioneaza asa. Stadiul ciclului de cumparare joaca un rol foarte important in modul in care cuvantul cheie actioneaza. De exemplu, sa examinam cuvantul cheie “virtual meetings”:

Pentru aceasta prima interogare, persoana care efectueaza cautarea a fost directionat spre “cercetarea unor optiuni” de intalnire virtuala”. Prima interogare facuta este cea mai evidenta pentru cineva fara experienta cu o astfel de platforma. Priviti reclama la Zoom.

Mai tarziu, in ciclul de cumparare, aceeasi persoana cauta “Zoom Meetings” dupa ce a facut cercetarea online. Observati cum este proiectat acest rezultat de cautare pentru cineva care are intentia clara de a verifica platforma Zoom. In plus fata de oferirea de linkuri directe de conversie, acesta ofera o validare din partea unui studiu Gartner:

5. Folositi CPC (costul pe clic) ca singurul factor pentru a determina daca licitezi pentru un cuvant cheie sau nu

Acesta poate fi cu siguranta un factor, dar nu singurul factor. Amintiti-va ca aceasta este o licitatie. La licitatii, pretul este determinat de ce este dispus sa plateasca un ofertant.

Logic, daca cineva este dispus sa plateasca un pret mai mare, acel ofertant considera ca merita costul. Nu spunem ca ar trebui sa fiti in mod automat dispusi sa platiti ceea ce simtiti ca este un pret scandalos, dar trebuie sa va ganditi la urmatoarele situatii:

 • Care este costul maxim al acestui cuvant cheie daca stiu ca potrivit publicului care vrea sa cumpere?
 • Costul acestei sintagme este ridicat, deoarece este un termen extrem de competitiv, dar estevaloros?
 • Costul cuvantului cheie este ridicat, deoarece concurentii mei au un buget mai mare si un nume puternic de brand pentru a sustine anuntul?
 • Daca va uitati la costul achizitionarii unui nou client, merita costul mai mare de achizitie pentru realizarea unei conversii?
 • Il indrumati pe cel care cauta sa citeasca mesajele, sa gaseasca detalii in pagina sau sa apeleze la actiuni clare, care sa converteasca?

6. Masurati succesul campaniei pe o cheltuiala globala de rentabilitate a anunturilor (ROAS)

Inteleg de ce ai face asta. Este o capcana in care poti sa cazi usor din pricina:

 • ROAS poate fi cel mai simplu calcul pe care il puteti face atunci cand raportati rezultatele – “ce am cheltuit fata de ceea ce am facut”.
 • Are sens pentru cei care traiesc in foile de calcul de tip Excel (ma uit la tine, Finante!)
 • Pe scurt, pare mai simplu sa pui totul intr-o ecuatie universala.

Iata de ce folosirea numai a ROAS pentru a masura rata de succes a campaniilor tale este o idee proasta:

 • Probabil contorizati numai prima achizitie initiala si nu si valoarea de viata a unui client. Faceti acest calcul si puteti considera ca merita sa beneficiati de o valoare de tip ROAS negativa pentru un nou client, deoarece merita pe termen lung.
 • Este usor sa obtineti o valoare ROAS pozitiva pe termeni de marca. Oricine poate face asta. Un raport privind ROAS va va spune sa acordati mai multa atentie acelor termeni de marca din partea de jos a canalului. Veti descoperi in cele din urma ca va mentineti un ROI pozitiv intr-o “palnie” in scadere.
 • Uneori, conversia imediata nu este punctul forte al unei reclame. Amintiti-va exemplul de mai devreme cu Zoom! Uneori, indicatorul de succes este adaugarea persoanei care a cautat in lista de remarketing, astfel incat sa devina client. Multe campanii PPC nu reusesc, deoarece cei care le-au infiintat nu inteleg aceasta distinctie.

7. Va bazati toate reclamele pe reclame de tip PPC

Nu intelegeti gresit. E foarte util sa folosesti campanii de tip PPC. Poti sa faci o treaba buna cu campaniile tale de PPC, dar daca te bazezi pe campaniile de tip Pay-Per-Clicc ca singurul tau canal platit pentru a aduce venituri, ai probleme.

Amintiti-va ce am spus la primul punct. Daca bugetul nu se consuma din cauza faptului ca nu este cerere, trebuie sa creezi cerere in piata. Cerere se poate crea prin reclame de tip Display sau Facebook, de exemplu.

Asta e tot ce trebuie sa stiti daca vreodata incepeti sa va ganditi ca este o idee buna sa faceti din campaniile PPC singurul canal media platit. Nu este o idee buna, deloc!

8. Va masurati succesul campaniilor pe baza de afisari si clicuri

Este bine sa masurati afisarile si clicurile pentru a adauga context la o analiza cuprinzatoare care include mai multe valori de succes, cum ar fi activitatea post-clic si conversiile.

Daca raportul pe care il obtineti nu merge mai adanc decat impresiile si clicurile, ce puteti sa-mi spuneti de fapt despre succesul campaniei de cautare platita pe care o derulezi?

Daca raspunsul este nimic, inseamna ca ai nevoie de un context suplimentar pentru ambii indicatori. Altfel nu exista nimic care sa poata sa genereze actiuni viitoare cu acele date.

9. Trimiti trafic doar catre pagina principala

Este bine sa trimiteti un anumit trafic catre pagina principala sau homepage, daca este relevant pentru cautator. In caz contrar, nu o face.

In anunturi, faceti o promisiune acelui cautator. Oricare ar fi promisiunile reclamei platite (informatii specifice, validarea de la terti, reducerietc.), pagina de destinatie trebuie sa le ofere. E putin probabil sa ai toate datele pe prima pagina a site-ului. Serios!

10. Nu folositi extensii

Un anunt fara extensii este golas si rata de clic este redusa. In plus, cu extensii puteti face o reclama platita mai clara, care sa scoata in fata punctele tari. Puteti pune ca extensii pagini precum planurile tarifare, pagina de contact sau de despre noi. Puteti adauga fragmente structurate cu diverse asigurari pe care le oferiti precum livrarea gratuita sau garantie extinsa de 3 ani etc.

Cu cat testati mai multe extensii, cu atat veti vedea rezultate pozitive. Deoarece Google va folosi pe cele mai bune in afisari.

11. Nu ati adus un plus de creativitate in ultimele 12 luni

Agentia noastra este in favoarea “a ceea ce functioneaza”, nu a “ce este nou”. Este important sa pastrati intotdeauna aceasta perspectiva. Pe masura ce anunturile de cautare adaptabile sunt adoptate pe scara larga, vechile modalitati de “creatie statica” vor deveni din ce in ce mai putin o practica standard.

Cu toate acestea, anunturile de cautare adaptabile inca necesita imbunatatiri.

Modul in care am optimizat reclamele publicitare a evoluat dramatic in ultimii ani.

12. Nu stii cat ar trebui sa te coste o conversie

Calculul costului pe conversie este o ecuatie simpla pe care inclusiv un elev de scoala primara l-ar putea face: suma totala a cheltuielilor de campanie impartita la numarul total de conversii realizate.

Partea dificila apare in setarile platformei de anunturi, cand trebuie sa stii ce inseamna pentru firma ta o conversie. Managerul PPC va avea nevoie de asistenta din partea conducerii firmei. Unele lucruri care trebuie luate in considerare sunt:

 • Definitia conversiei (De exemplu: este o achizitie sau o incercare gratuita a serviciului?)
 • Valoarea de viata a clientului
 • Costul bunurilor vandute
 • Calculele de finantare, cum ar fi cheltuielile generale, marja de contributie etc. (aceasta parte este importanta – daca finantele nu va sustin numerele, probabil ca nu veti ajunge prea departe)
 • Ratele de retentie
 • Fereastra de conversie
 • Alte considerente interne potentiale

Scopul este sa intelegeti ce ar trebui sa fiti dispus sa platiti pentru o conversie pe piata. Astfel, veti configura mai usor si veti putea urmari rezultatele reale ale unei campanii online.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *